Fri frakt över 1000 SEK inom Sverige
Snabb hemleverans
Kvalité av världsklass

Randsydda skor

Randsydda skor

CROCKETT & JONES
Crockett & Jones tillverkar sedan 1879 randsydda skor i Northhampton. Deras skor är bland de bästa i världen och finns i ett stort sortiment av skor med allt från klassiska kostymskor till grövre snörkängor. För finsmakaren finns dessutom vår topplinje Handgrade collection. Dessa skor är mer eller mindre oöverträffade i skovärlden.

Kvalitet
Crockett & Jones skor tillverkas för hand av mycket skickliga hantverkare, varje sko passerar ca 200 par händer. Lädret som används är av absolut högsta kvalitet och kontrolleras noggrant innan ovan-lädersdelarna skärs ut för hand. Nästan uteslutande används vegetabilgarvat kalvskinn i både ovanläder och foder. När ovanlädret sys ihop läggs mycket tid ner på att varje söm och skarv ska vara perfekt. Ovanlädret spänns sedan ut över en läst för att skon ska få sin form. Till skillnad från vanliga skor sys ovan-lädret fast mot bindsulan istället för att limmas. Samtidigt sys en läderkant fast runt skon som kallas för rand. Mot randen sys sedan slitsulan fast. Alla detaljer på skon är således sydda och det är detta som kallas för att randsy. Innan man syr fast sulan läggs ett lager av kork mellan slitsulan och innersulan. Korken formar sig efter foten efter några promenader så att man får en jämn belastning under hela förfoten. Klackarna byggs upp av läderskivor istället för plast eller trä, så att stöten från när man sätter ner klacken dämpas. Den höga kvaliteten på ovanlädret och sulan gör skorna oerhört hållbara. De väl utformade lästerna och modellerna gör att skorna är fotriktiga och bekväma. En Crockett & Jones som sköts om väl men används flitigt kan hålla i upp till 20 år.

”best value for money in the world”
Crockett & Jones Handgrade collection, representerar utan tvekan skotillverknings-konstens allra högsta nivå. Lästerna är perfekt formade efter fotens naturliga konturer och ger en överlägsen passform. På handgradeskorna håller fodret samma kvalitet som ovanlädret. Skinnet är vegetabilgarvat och till stor del handarbetat för att få perfekta hudar. Alla skor efterpoleras för hand för att få ett individuellt utseende och underbart vackert ”djup”. Ett par Handgrade som sköts om väl åldras med patina och blir bara vackrare med tiden. Gångvecken som är oundvikliga blir dessutom mindre.

Lädersulorna på en Crockett & Jones Handgrade är långsamt garvade i ekbark. Garvningen tar ca 3 år. Detta ger en överlägsen hållbarhet och flexibilitet. Dessa sulor håller nästan dubbelt så länge som vanliga lädersulor. Sömmen är dold med s.k ritsnedläggning, vilken innebär att man skär upp en skåra i sulan som man sedan syr i. Efteråt fäller man tillbaks ”läppen” så sömmen döljs och skyddas. Sedan slipas och poleras sulan till en vacker glans. Istället för en hällapp innuti skon ligger det en hel täcksula av samma kvalitet och färg som fodret för absolut komfort. Enligt det tyska modemagasinet ”edition Shuhe” är Crockett & Jones Handgrade collection ”the best value för money in the world”.

Låt alltid skorna vila upp till två dagar efter användning. Då hinner de torka ordentligt. Använd alltid skoblock när skorna inte används. Då behåller de sin form och man minskar risken för sprickor i skinnet.

Skinnskor
Skinnskor putsas med skokräm. Vi rekommenderar Crockett & Jones skokräm eller Saphir. Tvätta först bort smuts och damm från skorna. Om de är riktigt smutsiga bör du använda en bra lädertvål. Arbeta sedan in ett tunt lager skokräm runt hela skon med en påstrykarborste eller putsduk. Efterpolera med en hästborste eller fårskinnsduk för att få upp en fin glans. Polera även lädersulan med en neutral skokräm så skyddar du den bättre.

Mockaskor
Mockaskor behandlas med en mockaborste. En mockaborste har en hård borst, ofta med infälld mässingborst. Mockaborsten tar bort den mesta smutsen. lyfter upp fibrerna och fräschar upp mockan. Impregnera sedan skorna med en mockaspray för att skydda dem. Mockasprayer finns dessutom med pigment i för att lyfta fram färgen i skinnet. Även mockaskor kan tvättas med en bra lädertvål om de blivigt riktigt smutsiga. Använd bara mockarekommenderad tvål eller schampo.